10 designtips voor beginners
Zou je graag willen beginnen met vormgeven? Maar weet je niet hoe? Dit kan je er van weerhouden om daadwerkelijk te beginnen. Dat is natuurlijk zonde. Wij hebben een paar simpele tips voor je die je verder op weg helpen!
Begin met een gratis programma
Is het design dat je moet maken niet in opdracht voor iets of iemand? Dan heb je ook (nog) geen dure opmaakprogramma’s nodig. Oefen eerst met een gratis programma zoals Canva. Zo kan je later altijd overstappen naar een betaald programma. Vind je vormgeven toch niks? Dan heb je ook geen duur abonnement afgesloten.
Bekijk ook: Gratis opmaakprogramma’s.
Houd het simpel
Houd je ontwerp zo simpel mogelijk en wees je ervan bewust dat je niet meteen een masterwerk hoeft te maken. Als beginner is niks irritanter dan lastige functies waar je niks van begrijpt. Bespaar jezelf dan ook de moeite om dit meteen uit te willen proberen, maar leer eerst de basisdingen. Voeg alleen elementen toe die een reden hebben om in het ontwerp te staan, maar houd het aantal elementen wel beperkt.
Let op het formaat
Bedenk van tevoren waarvoor je het ontwerp gaat maken. Maak je iets voor Instagram? Of juist voor de website? Let dan op dat je meteen het juiste formaat neemt. Denk ook aan de situatie waarin je het ontwerp presenteert. Zo moet je ontwerp voor op een reclamebord een stuk groter zijn dan voor op een flyer.
Het is zonde als de kwaliteit van je ontwerp naar beneden gaat omdat het formaat niet meteen juist is. Veel ontwerpprogramma’s bieden al veel verschillende templates aan, dus het is alleen maar een kwestie van uitzoeken welke je nodig hebt.
Font
Nu zal je vast denken, wat is in hemelsnaam een font? Font is een ander woord voor lettertype, stijl en de lettergrootte. Deze Engelse term wordt veel gebruikt in de designwereld. Er zijn zoveel verschillende lettertypes, dus snappen we dat je graag meerdere wilt gebruiken in je ontwerp. Om je ontwerp zo overzichtelijk mogelijk te houden, is het belangrijk om het bij 2 of 3 fonts te houden. Je wilt natuurlijk niet dat je werk er chaotisch en onprofessioneel uit komt te zien. De lettergrootte zegt veel over hoe belangrijk een zin is. Maak hoofdonderwerpen en belangrijke zinnen altijd groter dan subonderwerpen. Zo vallen deze zinnen als eerste op bij de lezer.
Balans en symmetrie
Balance is key om te zorgen voor een aantrekkelijk design. Dit betekent niet dat alles dezelfde grootte moet zijn of perfect uitgelijnd, maar zorg er wel voor dat er genoeg ruimte zit tussen je elementen. Om evenwicht te krijgen kun je een grid (rooster) gebruiken. Zo kun je de elementen evenwaardig aan elkaar plaatsen en weet je zeker dat er overal evenveel ruimte tussen zit. Ook marges spelen een grote rol bij een design of artikel. Zo is er vaak een regel dat er een marge van 2 cm moet zijn aan alle kanten. Dit zorgt voor meer overzicht en is de kans kleiner dat er tekst of elementen worden afgesneden tijdens het printen,
Consistentie
Zorg ervoor dat je ontwerp consistent is. Maak telkens gebruik van dezelfde lettergroottes voor Titels, sub teksten of body copy (brood teksten). Zorg ook dat je kleuren goed bij elkaar aansluiten en ze steeds terugkomen in het ontwerp. Ga daarnaast op zoek naar foto’s die dezelfde kleurtinten hebben.
Maak gebruik van een kleurenpallet
Het is als designer belangrijk om te weten hoe je een bepaald statement kan maken met gebruik van de juiste kleur. Zo moeten de kleuren aansluiten bij het onderwerp van het design. Het gebruik van de juiste kleuren, trekt de aandacht en vergroot de impact van het design. Er wordt aangeraden om een kleurenpalet te gebruiken met 1-3 primaire kleuren (Kleuren die niet ontstaat kunnen zijn door te mengen- Rood, groen en blauw) en 1-3 secundaire kleuren (Combinatie van 2 primaire kleuren) erin.
Houd het doel in gedachten
Voor wie is het design gemaakt en wat wil je ermee bereiken? Bekijk je ontwerp eens vanuit een ander persoon en ga na of je doel of onderwerp op deze manier duidelijk wordt. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: Waar kijkt iemand als eerste naar? Als je dit kan beantwoorden met wat ook de bedoeling is, ben je goed op weg! Als dit niet het geval is zal je je ontwerp moeten aanpassen.
Vraag feedback
Als beginner is het vaak eng om feedback te vragen omdat je bang bent dat andere je zullen afkraken. Juist in deze fase is het belangrijk om juist wel te doen! Zelf kunnen je bijvoorbeeld dingen over het hoofd zien, die iemand anders juist wel weer meteen opvalt. Negatieve feedback is niet altijd even leuk om te horen, maar hier leer je wel het meeste van!
Type bestand
Is je bestand klaar om geëxporteerd te worden? Zorg dan dat je weet naar welke type bestand je deze moet exporteren. Dit zegt namelijk veel over hoe de kwaliteit uiteindelijk gaat worden. Wanneer gebruik je welk bestand?
· PNG: Afbeeldingen met een transparante achtergrond (Logo’s)
· JPEG: Bij foto’s of een ontwerp voor een website.
· PDF: Bestanden printen of delen zonder dat de opmaak en kwaliteit wordt aangepast.
· EPS: Voor logo’s en illustraties. Kan je vergroten zonder dat de kwaliteit minder wordt. Handig voor afdrukken op groot formaat.
Bekijk ook onze aanlevervoorwaarden.