De Papierkringloop

Papier wordt gemaakt van het restproduct van bomen. De grote stammen worden gebruikt voor de houtproductie voor bijvoorbeeld balken en vloeren en de kleine takjes van de boom worden gebruikt om papier te maken.

Hoe lang gaat papier mee?

Al het papier dat in Nederland geproduceerd wordt, komt uit gecertificeerde bossen. Dat betekent dat deze voldoen aan een keurmerk om de duurzaamheid van hout productie te kunnen waarborgen, vaak aangeduid met keurmerken zoals FSC of PEFC. Deze keurmerken garanderen dat het papier afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waar gekeken wordt naar de juiste verhouding tussen productie en het behoud van de bossen.


Maar nog vaker komt het voor dat papier gemaakt is van gerecycled materiaal. In Nederland recyclen we ongeveer 90% van het geproduceerde karton en papier. En de Nederlandse papierindustrie gebruikt dit gerecyclede materiaal maar al te graag: maar liefst 87% van onze grondstofgebruiken is oud papier! Papier kan tot wel 25x gerecycled worden. Iedere keer dat papier gerecycled wordt, neemt de lengte van een papiervezel af. Totdat deze uieindelijk helemaal op is. Dankzij verbeterde recyclingprocessen kan papier tegenwoordig bijna vier keer zoveel worden hergebruikt als vroeger, toen het slechts 7 tot 8 keer gerecycled kon worden. Éen takje van een boom gaat dus lang mee!

Wat doen wij voor de papierkringloop?

Wij dragen actief bij aan de papierkringloop. We gebruiken uitsluitend papier met een duurzaamheidskeurmerk en recyclen al ons restpapier. Onze printsystemen zijn geoptimaliseerd om elk vel papier maximaal te benutten, waardoor we zo min mogelijk papier verspillen. Het papier dat toch weggegooid wordt, verzamelen we in grote containers die twee keer per week worden opgehaald voor recycling. Natuurlijk proberen wij daarnaast zoveel mogelijk te innoveren in machines en materialen om de duurzaamheid van het papier en onze productie te waarborgen.